maanantai 21. marraskuuta 2016

Tutustuminen Taiwaniin


Ehdittiin olla tasan 24 tuntia Singaporessa ennen kuin vaihdettiin edellisen kohdemaan nimestä pari kirjainta ja löydettiin itsemme Taiwanista.


Olin odottanut Taipein matkaa paljon, koska kiinan kurssin jälkeen halusin päästä kokeilemaan taitojani luokkahuoneen ulkopuolella. Henkseleitä paukutellen aloin tutkailemaan katukylttejä ja mainoksia, kunnes totuus selvisi. Kiinan tunneilla olimme opetelleet yksinkertaistettua merkistöä, mutta suurin osa kaikesta tekstistä olikin kirjoitettu perinteisellä kiinalla, joka käytännössä eroaa niin, että selkeät merkit on sohittu täyteen ylimääräisiä viivoja. Kiinalla päteminen jäi siis muutamaan merkkiin ja ”xie xie” -sanaan (= kiitos).


Ensimmäisenä iltana päädyimme paikalliseen karaokebaariin. Lista oli täynnä tuttuja englanninkielisiä biisejä, joten otimme pari _helppoa vetoa Shakiralta ja Alicia Keysiltä. Taipeissa oli iltaisin paljon muutakin kuin karaokea. Kaupungin erikoisuus ovat iltatorit, joilla myydään aasialaista katuruokaa, hedelmiä, mehuja, vaatteita ja kaikennäköistä krääsää. Toreilta löytyi myös tivoleista tuttuja tarkkuusammuntapelejä ja ongintaa. Maistelimme aika rohkeasti erilaisia herkkuja, eikä osteri-muna-majoneesi-rulla aiheuttanut vatsavaivoja. Ne tulivat jäätelöstä.




Taipeissa on maailman 5. korkein rakennus Taipei101, joka on saanut nimensä siitä, että rakennuksessa on 101 kerrosta maan päällä. Turistit pääsivät 91. kerrokseen, josta oli hienot maisemat, vaikkakin hieman pilven peitossa. Insinöörit innostuivat huipulla olevasta suuresta massavaimentimesta, jonka tarkoituksena on pitää torni pystyssä taifuunin iskiessä.




Tornin huipulla eivät niinkään järkyttäneet videot maanjäristyksistä, vaan se, mitä kaupasta löytyi. Yksi kerros oli varattu kokonaan koralleista tehdyille taideteoksille ja koruille. Pari sormusta ei olisi aiheuttanut sydämen tykytyksiä, mutta korallia oli hinattu huipulle satoja kiloja. Siinä on useilta kaloilta lähtenyt kodit alta ja varmasti lähtee tulevaisuudessakin, sillä Taiwan ei ole mukana minkäänlaisissa ympäristösopimuksissa.


Yksi Taiwanin erikoisuuksista on kuumat lähteet, joiden ympärille on rakennettu altaita ja kylpylähotelleja. Maan alta pulppuava vesi voi paikoin olla jopa 100-asteista ja niin rikkipitoista, ettei siinä elä mikään. Otimme paikallisista mallia ja kävimme kylpemässä yhdellä allasalueella, jossa oli kolme allasta. Viileimmässä altaassa vesi oli noin 38-asteista, mutta kuumimpaan emme pystyneet menemään, koska 45-asteinen vesi tuntui aivan liian polttavalta. Kylpylästä lähtiessä olo oli sama kuin erittäin hyvän saunaillan jälkeen.





Hauska sattuma oli, että Taipeista löytyi tuttuja! Eräs lukiotuttuni suorittaa Taipeissa taloustieteen kandiopintoja, joten kävimme yhdessä drinkeillä. Oli mielenkiintoista kuulla taiwanilaisesta yliopistoelämästä sekä Taiwanin poliittisesta asemasta henkilöltä, joka on viettänyt jo useamman vuoden maassa. 

Taiwanissa oli inhimillisempi ilmasto kuin Singaporessa, joten siellä pystyi kulkemaan meikit naamassa.
Teknillinen yliopisto Taipeissa oli kolmantena vaihtohakukohteenani, mutta vaikka reissu oli hieno ja kaikki onnistui hyvin, olen tyytyväinen Singaporeen. Taiwanissa kiinan oppiminen olisi voinut olla tehokkaampaa, mutta arkipäivän asioiden hoitaminen olisi ollut paljon vaikeampaa, koska englannin kielen osaaminen oli yleisesti aika surkeaa. Singaporessa on enemmän nähtävää kaupungissa viihtyvälle, ihmiset pukeutuvat tyylikkäämmin ja matkustelu on helpompaa, kun Kiinan lähellä lentäessä ei tarvitse pelätä, että kone ammutaan alas.

Esitän osaavani kiinaa.

Heidi paljastui dynastia-tietäjäksi, joka tunnisti Ming- ja Qing-kipot mennen tullen.

Chiang Kai-shek Memorial Hall



Teimme päiväretken Tarokon kansallispuistoon, jonka sanotaan olevan yksi Aasian kauneimmista paikoista.




Lomailu loppuu nyt, sillä seuraavan kahden viikon aikana on kurssien loppukokeet.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti